Põlluaas igatseb, et ühiskonnas oleks käimas juba debatt, milline peaks olema president, milliseid väärtusi ta kannab. Ta ise lubab olla kogu rahva president, nii nagu ka põhiseadus nõuab. «President peab olema kogu rahva president, seda nõuab nii amet kui ka põhiseadus. Kui oled valmis kandideerima, ei tohi valida pooli, peadki olema erakondadeülene, olen selleks valmis küll,» kinnitas Põlluaas, kes pidi tõdema, et kogu rahva hulka kuuluvad ka sotsid ja LGBT kogukonna esindajad. «Küsimus ongi selles, et president on terve rahva president.»
Rääkides konkreetsematest teemadest, leidis Soomere, et Eestis tuleks tegelda vaesuse vähendamisega, kuna see on ka paljude muude sotsiaalsete probleemide nagu näiteks perevägivald, põhjus. "Parima teaduse kaasamine ka poliitiliste otsuste tegemisel on hoob vaesuse vähendamiseks, mille kaudu paraneb ka Eesti konkurentsivõime," leidis ta. Vaesust aitaks vähendada Eestis see, kui liiguksime allhanketööde tegijast teadusmahuka majanduse arendamisele, lisas Soomere.
"Ma olen öelnud, et olen valmis. Sellega olen loonud arutelule mingis mõttes turvalise vundamendi, et kõik teavad, et kui teistsugused püüdlused ja otsingud ei kanna vilja, siis mina ei ütle oma rahvale ei," rääkis Kaljulaid ajalehele. "Võib-olla ma olen isegi põhjustanud sel suvel rännakuid, mis meil on praegu toimunud. Ma olen valmis," ütles president. "Nii nagu 2016. aastal ei jätnud ma riiki hätta, nii ei teeks ma seda ka praegu. Nii nagu ma 1999. aastal tulin esimest korda avalikku sektorisse peaministri nõunikuks. Kuigi tunnistan ausalt, et majanduslikult oli seda raske vastu võtta, aga ma võtsin."
"Sotsiaaldemokraatidel on kindlasti oma nimi, sotsiaaldemokraadid ütlesid juba mitu kuud tagasi, et kui kui Kaja Kallas ja Reformierakond jääb oma varasema seisukoha juurde, et nad toetavad Kersti Kaljulaidi jätkamist ja nad suudavad selles veenda oma koalitsioonipartnereid, kes ajab mingit segast juttu sellel teemal, miks nad arvavad, et tänane president ei peaks jätkama siis sotsiaaldemokraatide hääled on olemas, me oleme valmis seda kindlasti toetama. Me oleme kindlasti valmis arvestama sellega, et kui poliitiline realiteet on see, et, et see mitte millegi millise millegipärast, kuigi ma ütlen jätkuvalt. Ma tahaksin väga teada, miks tegelikult keskerakonnale tänane president ei sobi, sest see vastus, et ta ei ehita piisavalt palju sildu, ei ole minu arust adekvaatne.."
Toomas Sildam: Ometi, 2016. aastal kompasid poliitikud, kas te ei taha mõelda presidendivalimistele. Alar Karis: Eks need nimed käivad ka praegu läbi ja nad võibki jagada tinglikult kolmeks. Ühed on need, kes… Sildam: Vabandust, te kaugenete kuidagi oma vastuses. Karis: Vastupidi, ma püüan vastuseni jõuda, küll taustainfot jagades, aga võin vastata ka otse. Minul on presidendile väga kõrged nõudmised ja ei näe endal neid isikuomadusi, et seda ametit pidada. Olles näinud erinevaid presidente, kohtunud kuningate ja šeikidega, ei oska mina leida, et oleksin selle ameti pidaja. Sildam: Kes käisid teil 2016 kosjas? Karis: Las need [nimed] jäävad nende teada, kes käisid. See oli üks erakond. Minu nimi jooksis lihtsalt läbi, võite ju vaadata neid pealkirju, et Alar Karis on must hobune. See on poliitikute otsustada. Üks võib tahta saada presidendiks, teine tahab, aga ei ütle, et tema tahab, mina ei taha saada presidendiks… Lõpuks otsustavad poliitikud, kes presidendiks saab.
"Toomas Sildam: Kas presidendivalimistega, nii, nagu need praegu on, midagi halvasti? Kas seal on mingi viga sees? Alar Karis: Arsaadavalt praeguse pildiga rahvas rahul ei ole. Hetkel see kõik ju toimib põhiseaduse järgi ja selles mõttes ei tohiks ju midagi nuriseda. Aga nagu praegugi, on need diskussioonid tihti, mitte selle üle, kellest saab president, vaid selle üle, kuidas need valimised on toimunud. Mina olen selle süsteemiga rahul, mitte seepärast ma kandideerin, aga seda diskussiooni tuleks jätkata ja leida siis kas tänane süsteem sobib või on seda natuke parandada vaja, või tulevad otsevalimised. Seda tuleks teha kohe, sest kahe riigikogu arvamus peab olema selleks, et see selleni jõuda."
AS: Praegune president Kersti Kaljulaid pärast seda, kui ta valiti presidendiks pidas ühe kõne, kus ta ütles, et tema meelest presidendi üks tähtsamaid ülesandeid Eestis on olla mingite oluliste protsesside eestvedaja, vedada mingis suunas ühiskonda. Kas te olete nõus selle väitega? Igal presidendil peab olema midagi, mis teda eristab teistest presidentidest nii Eestis kui ka Eestist väljas. Sina pead ju mingit sõnumit kandma, mis sa siit Eestist tood ja seda ka teistele presidentidele rääkima. Nii et ma arvan, et presidendil peab olema kindlasti mingisugune oma stiil, oma mõte ja see idee, kuhu siis Eesti riik võiks minna. AS: Aga mis see teie meelest on? Kuhu suunas siis teie meelest peaks uus president Eestit viima, suunama? Eestis peaks olema tark ja haritud rahvas. Võib-olla me seaksime endale eesmärgiks, et Eesti riik võiks olla kõige harituma rahvaga riik. Mitte liikuda viie parima haritud rahva hulka, vaid ikka olla number üks, maailma. Ja ma arvan, et eeldused selleks on olemas, sest vaadates meie PISA teste, siis noored on tegelikult tipus. Aga see haritud rahvas ei tähenda, et ühel hetkel kõik Eesti riigi kodanikud peaksid olema doktorikraadiga või kõrgharidusega. Tänapäeval isegi lihtsama töö tegijad vajavad erinevaid teadmisi ja see on kõik mõõdetav. Siht on arusaadav, kuhu me tahame jõuda. Kui siin paralleel võtta, siis president Kennedy ju 1961. aastal hõikas välja mõtte ja tegi programmi, et lendame kuule. Samamoodi tundus utoopia tundus, mis teostus kaheksa, üheksa aasta pärast. Ja kogu ülejäänud tegevus, ka haridus läks selle eesmärgi täitmiseks ja tehnoloogia arenes. Ma arvan, et meil on see võimalus olemas.
"Me ei saa öelda, et hakkame üleöö eesti keeles õpetama, teades, et õpetajaid napib, keskkond ei soosi, motivatsiooni napib, Need asjad tuleb ära lahendada. Olen öelnud, et alustame lasteaiast – seal lapsed veel omandavad keelt, mitte ei õpi. Ma ei teeks (hüppelist üleminekut) Siin (Eestis) see nii ei tööta," lausus Karis.
Дмитрий Пастухов, ERR: Когда мы с вами договаривались об этом интервью, вы сказали, что говорить будете по-эстонски, потому что ваш русский язык довольно ржавый. Алар Карис: Именно, заржавел. ДП: А если вас выберут - будет ли у меня шанс, взять у вас, ну, скажем, новогоднее интервью на русском? АК: Я думаю, да. Я действительно считаю, что для этого нужно немного усилий, немного побыть в соответствующем окружении, и, в конце концов, я же в том возрасте, когда я много сталкивался с русским языком и общался на нем, учился на русском, и даже свою научную работу я написал на русском. Но за прошедшие годы из-за отсутствия практики этот язык, как я уже сказал, заржавел. Нужна практика, и я надеюсь, что в какой-то момент я приду и буду говорить с вами по-русски. ДП: Вы не считаете, что интервью на русском для президента Эстонии - это табу? АК: Я так не думаю, я думаю, что чем больше языков человек знает, будь то президент или кто-то другой, тем он богаче. Так что вопрос не в том, на каком языке вы говорите, просто ты владеешь различными языками. Я знаю людей, говорящих на 15 языках. С другой стороны, если подумать об инновациях, как сказал один из моих бывших коллег, что вот здесь скоро будут устанавливать чип, и я буду говорить по-эстонски, вы говорите по-русски, кто-то третий говорит на латышском или финском, и мы все понимаем друг друга.
President Kersti Kaljulaid kinnitas, et ei lähtunud oma tegevuses kordagi soovist saada tagasi valitud, tunnustas riigikogu presidendi kiire äravalimise eest ning lubas jätkata osalemist Eesti ühiskonnaelus. Küsimusele tema võimalikust liitumisest erakonnaga Eesti 200 vastas Kaljulaid, et ei välista mitte ühtegi arengusuunda tulevikus, olgu poliitikas või erasektoris. "Ja ei kao ka mina selles mõttes mitte kuhugi. Kõiki neid valdkondi, mis mulle on olnud südamelähedased, on mul plaanis edasi toetada nende eesmärkide saavutamisel ja võib-olla ka prožektori suunamise töö juures, kus meie ühiskond tuge vajab," rääkis ta.
EKRE aseesimees Mart Helme sõnas, et erakonna fraktsioon otsustab esmaspäeval enne presidendivalimisi, kas võtta hääletusel sedelid välja ja jätta need tühjaks või jätta sedelid välja võtmata.
Jüri Ratas Arvamusfestivali parlamendierakondade esimeeste debatil: "Ma arvan, et see näitab, et see süsteem ei toimi tegelikult ja see ongi see, et meil oleks kandidaadid väljas ammu juba, kui meil oleks otsevalimised. Jah, ma olen nõus, et seal peab olema mingi lävend, et kui palju inimesi saab kandidaate üles seada. Aga igal juhul, see oleks ausam, läbipaistvam, selgem ühiskonna suhtes, tuleviku suhtes, visioonide suhtes ja see, mis siin varasemalt ka läbi käis, see vastab tõele, et eelmine kord olid debatid, terve suvi oli debatti, viis või kuus inimest tuuritasid ja see oli ka samamoodi null lahendus. Nii et see, et täna me oleme sellises olukorras, ei tähenda ju seda, et seal läbi kukkunud, et riigikogu saab oma tööd teha 30., 31. augustil ja kui see ei õnnestu, siis on olemas seaduses järgnevad või põhiseaduses, et valijameestekogu kokku, aga ma arvan, et see näitab tegelikult seda, see süsteem edasi minna ei saa. Ma saan aru, et vastuväide on kohe see, et mis siis oleks presidendi volitused, kui on see oleks otsevalimised, et kas need oleksid suuremad, kas ta pädevus oleks suurem. Ma arvan, et siis me muidugi takerdume täielikult sellesse lahendusse, nii et ma ei näe küll probleemi, kui täna valiks rahvas presidendi täpselt samade volitustega, täpselt samade sama pädevusega."
Endine kaitseminister Jüri Luik tunnistas, et mitu parteid on tema poole pöördunud ettepanekuga hakata presidendikandidaadiks, aga ta on siiski kindlalt otsustanud siirduda diplomaaditööle. ERR-ile teadaolevalt kinnitasid Reformierakond, Keskerakond ja Isamaa Luigele vajaliku toetuse olemasolu tema riigipeaks valimiseks. "Minu poole on tõesti väga erinevate poliitiliste parteide poolt pöördutud selles teemas. Ma tean, et pöördutud on ka teiste inimeste poole ja tehtud neile pakkumisi. Omalt poolt olen alla kriipsutanud seda, et valisin juba kevadel tee, kus ma astun kõrvale sisepoliitikast ja suundun NATO-sse. Alustan juba septembris suursaadikuna NATO-s, mis on minu arvates Eesti jaoks ülioluline koht, sest nagu ma olen korduvalt öelnud, ilma NATO-ta oleksime täna väga-väga suures hädas," rääkis Luik "Aktuaalsele kaamerale". "Ma olen oma seisukoha kõikidele parteidele öelnud, nii et nagu öeldud, ma suundun diplomaatilisele tööle," sõnas Luik.
Keskerakonna esimees ja riigikogu spiiker Jüri Ratas ütles Vikerraadio saatele "Uudis +" antud intervjuus, et tema eesolevatel presidendivalimistel ei kandideeri. "Presidendi osas ma tõesti arvan, et on vaja leida inimene, kes ehitab Eestis sildasid, kes ehitab Eesti ühiskonda, kes näeb Eesti sisse, erinevaid piirkondasid, mitte me ei kaeva siin kraave. Ja selles osas tuleb seda inimest otsima hakata. Ma arvan, et selle Jüri Ratase jutuga võiks nüüd ära lõpetada ja läheme edasi. Leiame inimese, kellel tõesti võiks olla poliitiliselt laiapõhjaline toetus, kas riigikogus või valijameeste kogus," lisas ta.